Långdistanslöpning har blivit en folksport som lockar både inbitna löpare och motionärer som nyligen kommit igång med löpning. Tidigare var maraton det ultimata kraftprovet men de senaste åren har ultralöpning blivit alltmer populärt.
Det ökade intresset för löpning är självklart mycket positivt för folkhälsan med även om löpning och andra former av fysisk aktivitet är hälsosamt kan alltför ensidig belastning under lång tid leda till överbelastningsskador och besvär med smärta i lederna. Om du har ont och misstänker att du har drabbats av artros eller en annan skada är det viktigt att få dina besvär undersökta och få rätt diagnos. Hos Joint Academy får du snabbt kontakt med en fysioterapeut direkt i din mobil och du får dessutom ett personligt behandlingsprogram och kan följa din utveckling via mobilen.
Maratonträning
Maratonträning innebär långa distanspass som varvas med enstaka pass i hög fart. Antalet mil i veckan är avgörande för att klara av att orka springa ett maraton utan att tappa farten eller bli skadad. Hur många mil du behöver springa varje vecka beror på vilken träningsbakgrund du har och vilket ditt tidsmål på maraton är. Även om du är nybörjare på löpning kan du klara av ett maraton om du förbereder dig på rätt sätt i god tid innan loppet. Börja med den specifika maratonträningen drygt 20 veckor innan loppet och öka successivt längden på långpassen. Några veckor innan maratonloppet bör du ha testat att springa 30 kilometer minst en gång. Om din målsättning endast är att klara av loppet är det ok att varva gång och löpning under långpassen.
Träna för ultralopp
Ultralopp är alla distanser som är längre än maraton men de flesta ultralopp brukar vara 10 mil eller längre. Ultralopp kan vara en viss förutbestämd sträcka men det är också vanligt att loppen pågår i ett visst antal timmar. Exempelvis finns det 24- och 48-timmarslopp då deltagarna springer så långt de kan under den tid som loppet pågår. Vinnaren är den som klarar av att springa den längsta sträckan.
För att klara av ett ultralopp behöver du vänja kroppen vid att springa under mycket lång tid. Fokusera på att springa långsamt snarare än snabbt och att ge dig ut och spring flera timmar i sträck. Du behöver också vänja din kropp vid att äta när du springer. Det räcker inte med sportdryck utan du behöver riktig mat för att inte tappa kraft. Öva därför på att äta när du är ute på ett långpass. Ta med bananer, energikakor, godis, pannkakor eller andra saker som du tycker om och som ger snabb energi. Det finns lätta och smidiga löparryggsäckar där du kan ha med dig både mat, dryck och en extra tröja eller vantar om det är kallt och regnar.