Boosta ditt immunsystem

Träning gör dig mycket mer hälsosam och stärker ditt immunsystem. Samtidigt handlar hård träning om att bryta ner muskler, för att därefter bygga upp dem genom vila. Hård tränings riskerar därför att utsätta kroppen för större press, och gör många känsligare för förkylningar. Därför kan det vara extra viktigt under förkylningstider att boosta sitt immunsystem. Här är några bra exempel på hur du kan göra för att boosta ditt immunsystem.

Mat

Är det inte trevligt med mat som är färgrik? Det tycker inte bara ögonen, utan även din kropp. Därför är det väldigt bra att äta mycket bär och gröna grönsaker. På så vis får du i dig vitaminer och mineraler som du behöver för att ditt immunsystem ska bli starkt.

Tre ingredienser som man alltid bör ha hemma under förkylningstider är vitlök, gurkmeja och ingefära. Laga mat med vitlök, gurkmeja och ingefära, eller varför inte dricka en kopp te efter kvällsmaten med färsk ingefära i?

En annan bra tumregel är att laga maten som du äter. För många med en stressig vardag kan det vara behändigt och enkelt att köpa färdig mat eller halvfabrikat. Men det är så mycket mer hälsosamt att laga din egen mat. På så vis vet du att du får i allt som du behöver och minskar samtidigt ditt intag av tomma kalorier dåliga fetter, salt och socker. Dålig mat innehåller inte tillräckligt mycket näring för att du som tränar mycket ska blir mätt på rätt sätt. Vare sig du tränar mycket för träningens skull, för att gå ner i vikt eller för att kanske springa ett lopp behöver kroppen äta bra mat för att orka den belastning som musklerna utsätts för. Därför är det verkligen så mycket bättre att laga bra mat som kroppen mår bra av, även om det tidsmässigt ibland är lockande att köpa en färdig maträtt i butiken.

Sömn och vila

Eftersom det är först när våra muskler får vila som de byggs upp är det viktigt att inte hela tiden belasta kroppen. Därför är det viktigt att musklerna får sin vila och att hela kroppen får en god natts sömn. Mindre sömn och mycket stress kan påverka en kropps återhämtningsförmåga, vilket kan göra att mer träning tär på kroppen istället för att bygger upp den. Därför är det viktigt att ha en bra balans mellan träning, vila, mat och sömn. Ibland kan det till och med vara bättre att faktiskt lägga sig hemma i soffan och sluta ögonen istället för att gå ut på ytterligare en löprunda. Det gäller även att låta tanken vila med mindre tid framför datorskärmen, den smarta telefonen och tv-skärmen. Ett glatt och balanserat sinne hjälper boostar kroppen, medan stress och dåliga vanor gör raka motsatsen.