Varför prehab?

Som löpare kan man få flera olika typer av skador, som löparknä eller benhinneinflammation. Riktigt tråkiga åkommor som tar lång tid att rehabilitera sig från. Därför är det viktigt att som löpare träna förebyggande, så kallad prehab, för att minska skadeproblematik.

Löpare tränar ofta genom att enbart springa, vilket inte är så konstigt eftersom det är löpning som man vill bli bättre på. Men samma typ av träning på samma typ av underlag riskerar att till slut slita ut musklerna istället för att bygga upp dem. Ofta sker detta när man plötsligt börjar öka sina distanser, springa oftare eller snabbare.

Då är det extra viktigt att träna förebyggande. Det kan man göra på olika sätt, beroende på anledningen till varför man springer (anledningen kan vara att man springer långdistans eller sprint, vilket kräver olika typer av prehab). Men framförallt handlar det om att bygga upp muskler som stabiliserar kroppen. En viktig muskelgrupp att bygga upp är magmuskler och ryggmuskler. Därutöver bör man även träna upp anklar och lårmuskler för att hjälpa knäna att må bra. Satsa på att träna styrka tjugo minuter varje vecka så kommer du att komma långt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *