Börja springa lopp

Om du har kommit förbi det första stadiet av nybörjarlöpning och känner att du vill utvecklas inom löpning är ett motionslopp något för dig. Genom att anmäla dig till ett 5 eller 10 kilometerslopp får du en tydlig morot som motiverar dig att ge dig ut på löprundor även när du är trött och det regnar ute. Sätt upp ett realistiskt tidsmål och börja träna strukturerat minst 10 veckor innan loppet. Fokusera på att få till kontinuerlig och progressiv träning eftersom det kommer att vara avgörande för din utveckling som löpare.

Kontinuitet

Det är bättre att träna två till tre pass i veckan än att köra på hårt med 6 pass en vecka för att sedan bli skadad och inte kunna springa på flera veckor. Med andra ord är kontinuitet a och o för alla som vill bli bra på löpning. Eftersom löpträning orsakar hög belastning på kroppens leder och muskler är det viktigt att stärka kroppen med styrketräning. En stark kropp gör att du både undviker vanliga löparskador och klarar av att behålla en bra löpteknik under längre tid. Att både hinna med att springa flera pass i veckan och att träna styrka på ett gym är svårt om du dessutom jobbar heltid och kanske även har familj och vänner som du vill träffa. För att ändå få till regelbundna styrkepass gäller det att hitta sätt som fungerar i vardagspusslet. Kanske har du ett utegym i närheten av din bostad? Passa i sådant fall på att avsluta en eller två rundor med ett styrkepass där innan du joggar hem. Ett annat bra alternativ är att ordna ett hemmagym för att alltid har nära till träningen. Utrusta rummet med en träningsmatta, förvaringslådor, hantlar och gummiband. Om du inte har ett extra rum är ett tips att bygga en extra innervägg för att skapa två rum så att du får ett separat träningsrum. På Byggmax hittar du allt byggmaterial du behöver som till exempel gångjärn till dörrarna, gipsskivor och lister.

Progression

Den andra avgörande faktorn för att bli en bättre löpare är att träningen hela tiden är progressiv, vilket betyder att träningen måste öka. Ökningen bör bestå av både mängd och intensitet. Om du till exempel idag springer två löprundor varje vecka kan du lägga till ytterligare en runda i veckan. Ett annat sätt att öka mängden är att springa lite längre distans på varje pass. Ökning av intensiteten sker genom att höja farten på något av passen varje vecka. Att springa intervaller eller fartlek är två utmärkta sätt att snabbt förbättra sin kondition. Fördelen med fartlek är att den är mycket enkel att utföra eftersom du inte behöver mäta upp sträckan eller ta tid utan springer utifrån känsla. Exempel på fartlek är att spurta snabbt uppför en backe eller att springa riktigt fort mellan två lyktstolpar och sedan jogga lugnt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *