Så blir du kvitt dina ovanor

Bara för att du springer och gillar att löpa behöver det inte betyda att du alltid äter jättenyttigt. Många vill leva ett hälsosamt liv men är inte beredda att göra de uppoffringar som krävs.

Det är vanligt att folk har olika ovanor som alkohol, tobak, godis med mera. Detta är vanligt och inget att skämmas över. Du behöver heller inte sluta med allt på en gång. De flesta känner att det är lättare att börja med att göra små förändringar i vardagen. Slutar du med allt på en gång finns det en risk för återfall. Det finns några tricks och knep du kan använda dig av när du vill förändra din livsstil och vardag.

Byt ut dina ovanor mot bra vanor

Har du ett beroende av tobak som exempelvis snus kan du istället börja använda Velo som är ett nikotinfritt snus. Löptränar du eller springer kommer du känna dig mycket bättre när du väl slutat snusa. Det är nämligen bevisat att du får sämre kondition när du röker eller snusar. Mycket av ovanorna sitter i hjärnan på oss människor. Att du har vant dig vid att göra vissa saker eller förbruka vissa substanser. Ersätter du då dessa substanser med bra saker kan det göra det enklare att bryta dessa ovanor. Fördelarna med ett hälsosamt liv är många. Byter du till en hälsosam och bra diet kan du känna dig mer fokuserad och energirik.

Visualisera ditt nya liv

För det första är det bra att tänka på varför du vill sluta snusa exempelvis. Ett steg är att försöka visualisera hur ditt nya hälsosamma liv kommer se ut. Du kan till exempel tänka på hur bra din kropp kommer må. Nästa steg är att byta dina ovanor mot bra vanor. Snusar du varje kan ett steg vara att byta ditt snus till Velo som är nikotinfritt. Detta kan i sin tur hjälpa dig då du på ett sätt ändå får fortsätta med din ovana fast du byter till ett hälsosammare alternativ.

Berätta för någon

Känner du att det är svårt att göra denna förändring ensam kan du alltid berätta för någon närstående. Då kan du söka hjälp och stöd hos denna person när du har dåliga dagar. Det är även bra att försöka identifiera vad som triggar igång din dåliga ovana. På så sätt blir det lättare att undvika situationer som triggar igång detta beteende. Det kan till exempel vara lätt att äta en hel chokladkaka när det regnar ute och du har haft en tuff dag på jobbet. Då är det bra att köpa hem nyttigare alternativ som mörk choklad och frukt. Då får du fortfarande något att äta på men det är nyttigare än mjölkchoklad.