Stretching, yoga och meditation för löpare

Stretchning, yoga och meditation är väldigt bra komplement för löpare. Löpträning är ofta hård och intensiv, vilket är perfekt som konditionsträning. Men då behövs ofta ett komplement för att lära kroppen att varva ner och återhämta sig. Därför är dessa tre former av nedvarvning perfekta!

Stretching

Att stretcha bör du göra efter varje löppass. Det finns massvis med olika guider på nätet som kan hjälpa dig med hur du ska stretcha. Värt att tänka på är att du bör stretcha underben, vadmuskler, knän och lårmuskler. Men glöm inte att stretcha dina hamstringsmuskler, vilka tärs av löpträning. Därutöver är det även viktigt att stretcha dina halsmuskler, vilket kan låta lite konstigt. Anledning är att dina halsmuskler är väldigt aktiva när du tränar kondition. Därför behöver dessa slappna av – speciellt efter ett träningspass som innehåller hårda intervaller.

Yoga

Yoga är också väldigt bra för löpare. Att träna yoga handlar inte om att svettas och forma sin kropp, utan om att hitta ett lugn i sinnet. Eftersom löpning ofta handlar om att pusha sina gränser, är det perfekt att öva sig på att även hitta lugnet i kroppen och sinnet. Yoga kan hjälpa dig att hantera stress mycket bättre, förbättra din andning och även stärka dina muskler. Dessa tre saker är även väldigt användbara i din löpträning.

Meditation

Meditation är bra för de flesta människor. Men om du löptränar inför ett mål – kanske för att leva mer hälsosamt, gå ner i vikt eller kunna springa ett lopp – är meditation superbra. Genom meditation kan du hitta ro och fokus, vilket hjälper många att uppnå sina mål. I dagens hektiska samhälle är det extra viktigt att kunna fokusera på det som är viktigt i nuet.