Så börjar du träna löpning

Löpning är fantastisk träningsform. Alla vet hur man springer och det krävs ingen extra kunskap för att snöra på sig ett par löparskor och be sig ut på gatorna, längs stranden eller i skogen.

Men ibland är det såklart inte så enkelt. Det kan krävas lite extra inspiration och en spark i baken för att börja göra det där som man har gått och tänkt på länge. Här är därför några tips för dig som vill komma igång att börja träna löpning.

Varför vill du börja träna löpning?

Ja, varför man vill börja springa och träna löpning kan vara bra att fundera på. Är det för att komma ut och röra på sig i naturen, för att leva mer hälsosamt, gå ner i vikt eller till exempel för att kunna springa ett lopp? Beroende på anledningen till varför du vill börja träna löpning kan du välja olika tillvägagångssätt för att motivera din start.

Är det så att du ska springa ett lopp så kan det vara en väldigt bra idé att köpa en biljett till loppet för att motivera dig. Många som har gått hela vägen och betalat pengar för en startplats i ett lopp känner sig mer motiverade till att börja träna inför loppet.

Handlar det om att leva mer hälsosamt eller gå ner i vikt är en idé att se löpning som något positivt istället för ett måste. Se löpning som något som du ser fram emot, boka in en tid som är bara för dig, utan att störas av en stressig vardag där du kämpar för att få in tid för att träna. Andra kan motiveras av att träna med andra. Tränar man tillsammans så kan man motivera, inspirera och stötta varandra både inför och efter träning.

Utrustning för löpning

För den som inte har sprungit så mycket tidigare är det egentligen bara att bege sig ut och börja springa, eftersom man egentligen inte behöver någon specifik utrustning eller kunskap för att börja löpträna. Kroppen bygger snabbt upp de muskler som behövs och snart därefter kommer konditionen. Andra kan känna sig mer motiverade om de skaffar ett par bra skor som är anpassade för att löpning. Detta gör även att dina fötter och ben besparas skador som kan uppstå för de som tränar mycket löpning. Därför är det ofta värt att besöka en specialbutik och testa ut rätt skor just för dig.

Därutöver är det även bra, för såväl nybörjare som de som vill återuppta sin träning, att införskaffa kläder som passar för väder och vind. I dag finns det många olika funktionskläder som gör det möjligt för löpare att träna året om. Att hålla sig varm och torr kan vara a och o för att bege sig ut och träna under vintern.